Monday, April 12, 2010

SAMM @ AMKNS menganjurkan demo bantahan masyarakat india dalam dun bagan pinang yg ditipu pada PRK lepas...

antara sebahagian penipuan yg telah berlaku ketika PRK bagan pinang yg lepas adalah janji BN utk memberi peruntukan sebanyak rm 25juta bagi pembinaan 150 unit rumah PPRT di ladang siliau yang hakikatnya projek ini sepatutnya berlaku pada 10 tahun yang lepas. ini bermakna mereka sentiasa mengulangi janji yang sama pada setiap pilihanraya yang berlaku. keduanya, mereka berjanji untuk memberi tanah seluas 1 hektar bagi pembinaan sekolah yang dijangka siap dalam tmpoh hanya 1 tahun bagi menggantikan sekolah SRJKT ladang sungai salak yang selama ini beroperasi dalam premis kedai 2 tingkat di ladang sungai salak. yang ketiganya adalah janji BN utk membantu semua penduduk miskin yg berpendapatan bawah rm700 layak mendapat bantuan dari JKM (jabatan kebajikan masyarakat) sebanyak rm 300 juga tidak terlaksana. ini hanya sebahagian dari janji-janji yg perlu diselesaikan dengan segera sebelum PRK hulu selangor bermula..

kemarahan yg selama ini disimpan diluahkan dengan kata-kata amaran daripada sebahagian penduduk-penduduk kawasan estet yg terlibat..
inilah kawasan yg sepatutnya didirikan rumah PPRT utk penduduk estet yang dijanjikan selama lebih 10 tahun. keseluruhan kawasan adalah 15 ekar. yang menjadi persoalan adalah, selama 10 tahun siapakah yg mengambil hasil keuntungan jualan buah sawit itu dan terdapat menara celcom juga didirikan di atas tanah tersebut yang mana siapa yang menerima sewaan tapak menara itu yang dianggarkan sekitar rm 2000..???
wakil kaum india estet ladang siliau sedang memberi penjelasan dan bukti penipuan kerajaan BN terhadap penduduk-penduduk keempat empat estet dalam jajahan dun bagan pinang..

No comments:

Post a Comment